Lancaster University Edward Roberts Court

Work completes on Lancaster University civic square

Chloé Vaughan

Edward Roberts Court has reopened in the middle of the Bailrigg Campus after locally based Askam Civil Engineering completed the refurbishment.

The Wilson Mason Architects designed civic square links two split levels with a pedestrian route and amphitheatre, in order to improve the space’s accessibility and create a social space for the campus.

Prior to the refurbishment, the site was not “designed to its full potential and was merely a function space”, explained a spokesperson for the university. “The access routes were too steep, the finishes were poorly executed and the space didn’t connect with the surrounding campus.”

Work started on the £1m project in June last year following other redevelopments to the Spine and Alexandra Square at the university.

Wilson Mason Architects were appointed by Lancaster University in 2018 to design the space. Since then, the firm conducted consultations and workshops for students.

Jo Hardman, head of commercial services at Lancaster University, said: “This is a fantastic refurbishment that will provide students and staff with a great place to east, drink and socialise. We are really excited to see how the community will use the new space for events and activities.”

Your Comments

Read our comments policy here