Shudehill New CGI

Salboy swaps residential for offices at long-running Shudehill site

Jessica Middleton-Pugh

The developer has lodged plans to change its proposed scheme at Manchester’s Shudehill from residential to offices, the third planning application to be submitted in four years for the Back Turner Street site.

Proposals from Salboy to redevelop a brownfield site at Back Turner street, High Street, and Shudehill were finally approved in June 2019 after various appearances at Manchester’s planning committee, having dealt with objections from councillors and members of the public to previous versions of the scheme.

Salboy was denied planning permission in February 2018 for a 13-storey aparthotel to be operated by Zoku, the decision coming after several deferrals.

Over the course of 2018, different versions of a residential scheme were worked up by architect Jon Matthews, with a favourite picked by public consultation. The part-16, part-17 storey proposal, totalling 65 apartments, was ultimately granted planning permission.

Under the new proposals, the height of the scheme will remain the same, although there will be one less floor, as the applications requests an increase in the floor-to-ceiling height in order to be more appealing to office tenants.

The design remains broadly the same externally.

In total, the building would offer 45,000 sq ft of offices aimed at typical Northern Quarter tenants, such as creative and digital occupiers

Simon Ismail, director of Salboy, said: “Having reviewed the residential development we already have planning permission for, we have decided to submit a new application for the site to change the use to allow us to instead provide much-needed office space. This would be targeted at the smaller creative, digital and tech businesses, which are increasingly looking to locate in the Northern Quarter.

“Externally, the new office development would look virtually identical to the residential scheme. It would have the same maximum height and the existing warehouse would still be retained. The scheme would also remain car-free. However, shifting the use to meet growing demand for this type of office space will work better commercially while also helping to bring new jobs to the area that can add even further to the vibrancy of the Northern Quarter.

“We think the revised application is positive for the area. However, if we are unsuccessful we would proceed with the existing residential scheme which is already approved.”

OBI is advising. The planner is Euan Kellie Property Solutions.

Your Comments

Read our comments policy here

It`s been a long time. Just get something done.

By Anonymous

This scheme should never have been approved. Refuse them.

If they cannot decide what to do with it, do not build it at all.

By Acelius

Looks awesome

By Jeff Blair

Get it built, whats there is a filthy dump atm

By Bob

Manchester needs more prime office addresses. Good stuff. You can imagine a lot of the creatives who can’t find space in the NQ and Ancoats wanting to position here. Easy commutes, but just on the cusp of being within the NQ.

By More of This

I like it. Would drastically improve the first impression of Manchester from shudehill (coach station).

Area looks a dump at the moment with the arndale carpark etc…

By Luke

Don’t mind the build so much, but it just looks odd standing there on it’s own in that location.

By Manc Man

Tall glass buildings don’t make an area any more pleasant. It’ll still be a dump, albeit one overlooked by a tall glass building.

By Not a skyscraper fanatic

Let’s hope this is gets built it will certainly help the regeneration of this area which will hopefully one day include the demolition of the Arndale car park.

By Monty

This would completely transform a run-down area. Therefore I’m totally against it.

By Lyons

This looks awful and sticks out like a sore thumb. Buildings like this belong in other parts of the city, not here.

By Anonymous

Ugly

By Anonymous

I’m happy with the change of purpose. I just think offices work better there. Also happy about retention of the old warehouse. Some green would be a plus, roof garden?
.

By Robert Fuller