Fourways Reception

Helical plots £1m Fourways refurb

Chloé Vaughan

Helical has submitted a proposal to Manchester City Council for the refurbishment of Fourways House on Hilton Street.

OMI Architects, on behalf of Helical, has drawn up designs for the 59,000 sq ft ex-warehouse, originally built in 1906 and renovated into office space in the 1990s. According to OMI, the scheme will “secure the building’s long-term viable future as an office building, by creating an improved standard of accommodation, better communal facilities and active ground floor and atrium spaces.”

The main works would see the refurbishment and reflooring of the existing atrium and the insertion of link bridges across the upper floors. It will also replace the shutters with decorative gates, add a steel-clad bin store on Brewer Street, and provide additional toilets next to bike storage.

As most of the offices are currently occupied, it’s not possible to renovate the entire building. However, the new atrium will “set a baseline for all future improvements”, and according to OMI, a full refurbishment of the building will be “completed within due course.”

The work has been designed to blend in the more modern aspects with the historic style of the surrounding Northern Quarter, which is primarily made up of 19th and early 20th century buildings.

The most recent tenant to Fourways was Super League, the organisation behind the Rugby League competition, who agreed a five-year lease for 1,900 sq ft on the building’s fourth floor. There is around 10,500 sq ft of available space; the agents are Savills and CBRE.

Fourways 2

Your Comments

Read our comments policy here

Subscribe to our newsletter