The Bund Site 2 MediaCityUK

Alchemist’s ‘golden spaceship’ lands at Quays

Construction has completed of a striking gold addition to Salford Quays; a £1.7m bar on the bridge between the Lowry arts centre and Media City UK, due to open in August.

Click image to launch gallery

Contractor Artez will hand over the building shortly to bar opereator Living Ventures to begin fitting out the bar and 100-cover restaurant. The bar was designed by Reid Architects for the joint venture owners of MCUK, Peel Land & Property Group and Legal & General Capital.

Stephen Wild of MCUK said: “As the landscape here continues to evolve, The Alchemist will bring a stylish food and drink offer to the mix, adding to the vibrant destination we are creating.”

Marion Room of Reid Architects added: “It’s been a great project to work on, delivering something that’s almost a beacon on this prominent site. It adds to a mix of striking architecture including the Lowry and Imperial War Museum – it’s quite an ‘architectural zoo,’ with one of everything.”

The building features a gold-clad roof and walls externally and a terrace, which cantilevers out over the canal.

Speaking at the launch event hosted by the project team, Mike Banton, managing director of Artez, called the new building a “golden spaceship”

Your Comments

Read our comments policy here

I like this. A fine addition to the Quays.

By Elephant

Cracking piece of architecture.

By Craig Earley

Another bit of wonky architecture to add to the cacophony at the Quays. I like the building but it doesn’t work here.

By Look at me!

It completely works there. Blends in with the Lowry and IWM which have similar roof designs. Great addition.

By David

Looks good now but what will that cladding look like in a few years time? hhmmmm

By Cheshire Boy

Works really well here. Looks great.

By Anonymous

Love it as much as I HATE the fact one side of the waterfront behind has a carpark facing it..Salford…. what were they thinking?!

By Schwyz

Looks great!

By Tom

There isn’t a single building in any of those shots that looks like it was designed with its context in mind. No visual relationship or dialogue at all. I agree with “Look at me!”, this just adds to the visual mess that is the quays although its a decent building in isolation.

By Anon

The cantilever section is where all the rubbish is blown from the canal on windy days. Will be a nice addition to the design and a real treat for the customers.

By fancy that

Waterfront Salford??? lol

By Jon

Subscribe to our newsletter